Mar 09 2010

Bosque Village, Yotatiro Michoacan

Published by carmengiaone at 19:19 under Bosque Village, Michoacan

Hoi Allemaal!

Nog steeds koud in Nederland?

Ik blijf trouw aan mijn intentie om jullie een update te geven van mijn reis. Vandaag Blauwe Planetaire Aap. Ik vertrek voor een lange busreis naar Guatemala. Vannacht genoten van een hete sauna en met Naima en Elly heerlijk buiten op de trampoline geslapen.  Ik rond mijn verblijf van twee weken af bij de internationale gemeenschap Bosque Village in de staat Michoacan. Wat is het hier mooi en tijdloos. Het is rustig en warm hier. Brian en Marie, de Amerikaanse eigenaars, hebben  een groot stuk bos op een heuvel in de bergen, 5 jaar geleden gekocht. Brian kan ronduit vertellen over zijn ervaringen op het Burning Man Festival of het project hier, wat zal uitgroeien tot een heus dorp. Elke dag komt er wel een krat vol met boeken op tafel; over natuurlijk verantwoord bouwen, organisch tuinieren (permacultuur genaamd), leven in gemeenschappen, allerlei religies, etc. Er verblijven op het moment nog 5 andere reizigers. Mattias Blauwe Boventoon Hand, 31 jarige surfer uit Duitsland. Heeft in Belize een restaurant gerund. Naima Witte Boventoon Wind, 28 jarige acrobate uit Frankrijk. Woonde 5 jaar in San Fransisco maakt kleding van feltwol. Elly Gele Kristallen Mens, 23 jaar uit California. Woont in een tipi als een echte Indiaan en maakt sieraden. Jim Blauwe Planetaire Hand, 47 jaar uit Canada. Een vriendelijke man met een knuffelbeer en Jack Rode Kristallen Draak, 26 jaar uit Engeland. Kwam vanuit Korea als engels leraar maar houdt eigenlijk meer van tuinieren en boogschutten. We hebben een paar dagen bezoek gehad van Esther uit Duitsland, Jullietta uit Mexico en Row uit Australie. Zij hebben in 1 dag de complete boekenkast geordend.  Het is een komen en gaan van prachtige mensen, die allemaal in harmonie met de natuur willen leren leven en bewust in het leven staan.


De dagen zien er als volgt uit; Om half 7 gaat de wekker, zodat we met wat yoga stretch, bij het prachtige uitzicht over het meer en fruit ontbijt de werkdag kunnen beginnen. Ik slaap met de twee andere meiden in een houten ‘cabana’. Heel comfortabel alemaal in een bed en heel wat dekens, want ’s nachts is het nog erg koud hier. We werken van half 9 tot 2 uur. Dan is het tijd voor de uitgebreide lunch. Bestaande uit tortilla’s, humus, salades of rijst met groente en fruit toe. De rest van de dag zijn we vrij. Ook op maandag en dinsdag ben ik vrij. Dat is heerlijk! Tijd om een wasje te doen, wandelen in het bos, dreads van Elly bijwerken, samen  jongleren en filosoferen of wat te lezen. Op dinsdag is er markt in het nabij gelegen plaatsje Eronguaritaro, ookwel Eronga. Ik hou van markten, zeker in deze buurt. Je kunt er lekkere taart eten of verse groenten en fruit kopen. Ik heb hier een mooie armband gekocht. Er zijn meerdere buitenlanders gestrand in deze bijzondere plaats. Vandaag ga ik een kruiden boerderij bezoeken. Gevestigd door een Belg. Ze maken er antroposofische geneeskrachtige goedjes voor de in- en uitwendige mensch.


De werkzaamheden worden begeleid door Roberto en Chilino, plaatselijke bewoners die voor de Bosque werken. Op het moment worden sommige pijnbomen op het land geteisterd door een kwaadaardige kever, waardoor de boom afsterft. Op enkele plekken in het bos zijn de bomen gekapt. Op sommige dagen hak ik hout met een bijl of zaag ik planken van de boomstammen met een kettingzaag met een koppelstuk. De blootliggende wortelstammen van de bomen dek ik af met zand, zodat het rottingsproces wordt versneld. Andere dagen spelen we met z’n allen in de modder! We graven de klei/leem achtige grond af en mengen deze met water, zaagsel en pijnboomnaalden, die hier enorm zijn en waar je een mand van kunt vlechten. De modder is erg zwaar, maar met z’n allen met kaplaarzen aan, erin stampen is leuk! Als het een lekkere substantie heeft gekregen, smijten we het tegen de wand. We werken aan een leemen huis. Een toekomstig verblijf voor vrijwilligers. Andere dagen hebben we de afrastering van het kippenverblijf verstevigd met leem. Want de vorige 4 kippen zijn niet opgegeten door coyotes maar door de honden van de Bosque! Er zijn heel wat experimentele bouwwerken gemaakt hier. Van hout, leem en/of stro. Flinke ‘workout’ allemaal! Afgelopen dagen heb ik met Jim in de tuin gewerkt. We planten zaadjes van de steranijs, artisjok, borage/bernagie, en tomatillo. Er worden op verschillende plekken eetbare planten geplant om te zien waar het beste de tuin aangelegd kan worden. Grappig om zo verdwaald in het bos op een paar flinke Romaanse sla kroppen te stuiten of de wortels te zien groeien. Het land is erg droog. Regen valt hier alleen in het seizoen van Juni tot Augustus. Om vruchbare grond te creeeren verzamelen we eiken bladeren met de kruiwagen en de riek om ze verderop in de ‘baranka’ (de vallei) te dumpen. Wat ik een geweldige  ervaring vind, is om weer eens op een compost toilet te zitten! Een bakstenen toren waaronder alles wordt verzameld. Je gooit wat zaagsel erover en hoppakee. Over enkele tijd prima voeding voor de tuin! Ben wel blij dat ze voorlopig nog niet geleegd worden. Dat zullen waarschijnlijk andere vrijwilligers in de toekomst mogen doen.


Mijn algemene indruk van de Bosque Village is goed. Voor de huidige groep mensen is het werk misschien wat eentonig en zwaar. Later in het seizoen, rond april, wordt er meer in de tuin gewerkt. Maar ik heb hier vooral meer krachten gekweekt in mijn armen, rug en benen. Dat voelt  erg goed, vooral om de last van mijn backpack te verminderen. Ik zou hier gemakkelijk nog langer kunnen blijven. Bij mijn aankomst vertrok Jacki, die hier 3 maanden is gebleven. Er worden workshops angeboden oa. een traditionele sauna bezoeken, tortilla’s of brood maken, manden vlechten van dennenaalden, boogschutten,  en nog veel meer.  Er is een grote ´art studio´. Een werkplaats waar je kunt schilderen,  papier mache maskers maken, wat je maar wil. Voor het gebruik van het gereedschap vragen ze een kleine vergoeding. Wat de Bosque anders maakt dan de meeste wwoof-plekken (vrijwillig in ruil voor eten en slapen) is dat je hier omgerekend 70 euro betaald voor een verblijf van 2 weken minimaal. Meeste plekken hoef je niet te betalen en werken tegelijk. Maar de voorzieningen hier zijn wel erg ´luxe´. De Bosque kun je ook als gast bezoeken. Een ideale plek om de stad achter je te laten en ff bijkomen hier. De bewoonde wereld is vrij dichtbij. Het dorpje Eronga is een uurtje bergafwaarts lopen. De stad Patzquaro ligt ongeveer 30 minuten met de minibus hier vandaan. Wandelen door en genieten van de natuur is wat je er het meeste kunt doen.


Op zondagavond Rode Kosmische Maan was het volle maan. De dagen ervoor was het niet nodig om ’s avonds met een hoofdlampje je weg te vinden maar nu zeker wel! Wat een mooie sterrenhemel hier! We stoken elke avond een kampvuur, steeds op een andere vuurplaats. Af en toe komen de katten of honden je bezoeken. Tijdens de Volle Maan was het genieten, tot vroeg in de ochtend van de verhalen, met poi spelen, de muziek uit de ipod van Naima en de speciale kruiden van Elly.


Dit hele jaar, tot mijn volgende verjaardag beweeg ik volgens de energie van de Rode Ritmische Aarde. Dat betekent voor mij een fantasievol jaar. Door balans aan te brengen in mijn binnen en buitenwereld, ofwel eindelijk de reis te maken waar ik al jaren over droom. Waarin ik op zoek ga naar nieuwe ontwikkelingen. Door middel van mijn ervaringen en verbeteringen organiseer ik de kompas van mijn leven. Waarin wil ik groeien? Wat is de vorm van mijn dienstverlening op deze planeet Aarde? De Blauwe Ritmische Hand dag is mijn perfecte uitdaging dit jaar en dat was afgelopen zaterdag. De dag begon goed, niks aan het ‘handje’, beetje met m’n handen in de aarde, heerlijke lunch enzo. Later op de dag yoga met Mattias en Jim. Superleuk, totdat ik zag dat m’n brillie in de kreuk lag, aiaiai! Blijkbaar niet goed weggelegd, er is iemand op gaan staan. Kan gebeuren, geen probleem. Gelukkig heb ik een reserve zonnebril mee en daar kan de zondag goed mee doorkomen.

Op maandag ochtend Rode Galactische Maan hebben we allen afgesproken met Franscesco in het dorp. Later laat ik mijn bril maken door een handige mevrouw in Patzquaro. We zijn erg verheugd op het feit dat hij ons enkele uren instructies gaat geven in Tensegrity (youtube filmpje). Ook wel Magickal Passes genaamd. Dit is een kunst waarbij je met gespannen bewegingen en posities het lichaam laat aanpassen op jezelf en de kosmos. Misschien wel een soort tai chi van Midden Amerika. Vanuit de oude Yaqui sjamanen en indianen in Mexico,  doorgegeven via Don Juan Matus aan Carlos Castaneda. Een schrijver van enkele bijzondere, en voor mij dierbare boeken over ‘zien’ (van subtiele energieen waaruit de kosmos bestaat) en het krijgerschap. Wat een krachtige oefeningen. Ik voel me erg sterk in mijn eigen energie. De adelaars beweging is machtig! Dit ga ik verder voortzetten. We worden uitgenodigd voor een kopje ‘jamaica’ bloemblaadjes thee en Fransesco verteld gepassioneerd over de verloren beschaving Atlanis, de Tolteken, de Maya’s, 2012 en de bijzondere plaats waar ik me nu bevindt. Wat een magie om deze mensen, die mijn pad kruisen te ontmoeten. Stuk voor stuk allemaal op weg om te herinneren. Waar kom ik vandaan? Waar ga ik naartoe?


Wat me brengt bij het slot van dit verslag. Ik heb een intentie de kosmos in gestuurd dat ik zaterdag in Guatemala wil zijn. Bij het prachtige, heilige meer van Atitlan. Het is een voormalige krater en ligt tussen drie vulkanen in. Op het moment is het meer ernstig vervuild. Op zaterdag is er een mooi Festival wat ik niet wil missen. Ook een Spaanse cursus volgen is daar erg goedkoop. Iets wat ik zo snel mogelijk wil leren, want het maakt reizen wat leuker en gemakkelijker voor me. Verder ga ik bij een andere gemeenschap in de buurt werken/vrijwilligen. En wil ik leren weven. Ik hoop dat mijn reis ernaar toe voorspoedig zal verlopen…denk aan me! De volgende update zal vanaf het land van de Maya’s komen…

Jullie reizen allemaal met me mee,

Dankjewel voor je steun,

En tot in Guatemala!

Carmen Ca Manik


2 responses so far

2 Responses to “Bosque Village, Yotatiro Michoacan”

  1. Lisetteon 11 Mar 2010 at 18:51

    Prachtig carmen, ik geniet met je mee!

  2. Barbaraon 04 Jun 2010 at 02:27

    Poeh, het was ff zoeken, maar je site weer gevonden, leuk dat er wat nieuws te lezen was!

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply